Igår valde USA att sluta upp med den så kallade nätneutraliteten, som såg till att tjänster inte fick lov att köpa sig bättre bandbredd mot kunder hos Internetoperatörer. Nätneutralitet innebär att alla sajter och Internettjänster har samma hastighet ut mot användarna.
Detta för att storföretag inte ska kunna betala för att bli prioriterade i Internetanslutningarna och på så sätt enkelt slå undan benen för mindre konkurrenter som saknar det kapitalet. Men här i Sverige har nätneutraliteten länge inte varit speciellt respekterad.
Det var Obama-administrationen som införde nätneutraliteten, som alltså innebar att Internetoperatörer inte kunde sälja in bättre bandbredd ut mot kund från de tjänster som har råd att betala för det.
Men FCC i USA ansåg att detta skadade intäkterna för Internetoperatörer och därför plockades reglerna om nätneutralitet bort igår. Operatörerna måste dock redovisa hur de prioriterar trafik.
Trafikprioritering fungerar så här: när du till exempel strömmar film från Netflix, skickas datan från Netflix servrar till din Internetoperatör, som i sin tur skickar vidare datan till dig. Utan nätneutralitet kan Internetoperatören säga till Netflix, att om ni betala si och så mycket pengar, så kommer all trafik från Netflix ut till kund att prioriteras framför all annan trafik.
Stora företag kan köpa sig förbi konkurrenter
Utan nätneutralitet kan inte Internettjänster konkurrera på lika villkor. Säg att du vill starta en konkurrent till Netflix. Det kommer vara i princip omöjligt om Netflix betalat Internetoperatörer för att få sin trafik prioriterad – deras videoström kommer inte lagga eftersom all deras trafik prioriteras framför annan, det vill säga din videoström.
Här hemma i Sverige har operatörerna rätt länge skitit i nätneutraliteten. Vi har sett flera exempel bland mobila bredband, där operatörerna erbjuder ”gratis Spotify” eller ”gratis Facebook”.
Det betyder att all trafik från Facebook inte käkar på din trafikkvota, vilket gör att folk väljer Facebook framför andra sociala nätverk, eftersom alla andra i princip kostar pengar att surfa på (om du har mobilt bredband med maxtrafik).
Samma sak med Spotify. Att strömma musik via ditt mobila bredband kan käka upp en hel del av din månadskvot, men om det är gratis med Spotify så lär du välja den tjänsten framför Apple Music eller Tidal.
Det här visar hur tjänster inte konkurrerar på lika villkor utan nätneutralitet.
Läs vidare: Räkna ut hur mycket ditt användande kostar!
Källa: IDG
♥ Gillade du artikeln? ⇨ Dela gärna på Facebook & Twitter!
Inlägget USA dumpar nätneutraliteten och vad innebär det? dök först upp på TkJ. se - En av Sveriges ledande teknikbloggar!.