Att ringa, skicka SMS och surfa mobilt när du varit utomlands, har varit minst sagt skitdyrt inom EU. Men nu ska det bli ändring på det. EU-parlamentet har röstat igenom ett förslag som sätter stopp för alla roamingavgifter för mobilanvändning.
Dessutom införs regler om nätneutralitet, som säger att Internetoperatörer inte ska kunna prioritera eller strypa datatrafik till specifika tjänster. Alla ska ha samma möjligheter. Men reglerna innehåller en klausul om att operatörerna ändå får prioritera vissa tjänster, om det inte påverkar andra.
Roamingavgifter slopas alltså i och med de nya reglena, som träder i kraft den 15 juni 2017 (vilket betyder att det i sommar fortfarande kommer kostar skjortan att ringa hem eller kolla TkJ.se när du är på semester inom EU).
IDG berättar att de nya kostnaderna kommer vara 0,05 euro per minut för samtal, 0,02 euro för SMS och 0,05 euro per megabyte mobildata.
Nätneutralitet innebär att Internetoperatörer inte ska kunna ge vissa tjänster fördelar genom att ge dem större del av bandbredden. Det här är för att de till exempel inte ska kunna prioritera Spotify genom att ta bredband från annan trafik.
- Mobilt bredband via 4G: Så mycket kostar det verkligen
- Nätneutraliteten på väg att dö – Internetleverantörer prioriterar trafik
- Telia ångrar sig – blockerar inte Skype för kunderna
Om vi inte har nätneutralitet kommer mindre tjänster som inte har råd att betala Internetoperatörer för bredbandshyra, inte ha samma chans som de stora. Operatören Tre hamnade i blåsväder för ett tag sedan när de började kampanja för att de prioriterat upp just Spotify och inte tog betalt för den trafiken.
Men något fullständig nätneutralitet handlar det inte om. Det finns nämligen en regel som gör att operatörer får prioritera vissa tjänster så länge det inte påverkar all annan trafik. Just det här har fått mycket kritik, eftersom det inte är matematiskt möjligt. Du kan inte ge bort en viss procent av bandbredden samtidigt som du behåller 100 procent till allt annat.